Preskočiť na hlavný obsah
none

Otrava jedlom – ako jej zabrániť

Tu je niekoľko rád, ktoré vám pomôžu znížiť riziko otravy jedlom doma

K otrave jedlom (chorobe prenášanej potravinami) dochádza, keď konzumujeme jedlo – najmä surové potraviny, ktoré boli kontaminované baktériami alebo vírusmi, ako sú Norovírus, Campylobacter, Salmonela alebo E. coli. Medzi surové potraviny patrí mäso, hydina, vajcia, ryby a morské plody. Z týchto dôvodov musíme pri manipulácii alebo príprave jedla v kuchyni venovať zvýšenú pozornosť.

Pamätajte si 4 dôležité body hygieny potravín: krížová kontaminácia, čistenie, varenie a chladenie.

Tipy na prevenciu

Tu sú 4 kľúčové body, ktoré by ste mali dodržiavať, pokiaľ ide o bezpečnosť potravín:

Čistenie

  • Dodržiavajte správnu hygienu rúk. Nezabudnite si pravidelne umývať ruky mydlom a vodou.
  • Čistite a dezinfikujte povrchy, na ktorých jedlo pripravujete: Po príprave jedla (najmä surového mäsa, rýb alebo vajec) použite dezinfekčný sprej alebo dezinfekčné obrúsky na čistenie všetkých kuchynských povrchov.

Jedlo varte dôkladne

  • Mäso dôkladne uvarte a pred podávaním sa uistite, či je pripravené na konzumáciu. Zaistite, aby znovu zohrievané jedlo bolo dôkladne zohriate a vyhnite sa opakovanému prihrievaniu jedla viac než jedenkrát [1]. Teplota jedla je dôležitým faktorom, pretože teplotné rozdiely môže umožniť mikróbom produkovať toxíny a spôsobiť infekcie ako S. aureus a B. cereus.

Varené jedlo ochlaďte, zakryte a dajte do chladničky do jednej hodiny od jeho prípravy

  • Podľa potreby rozdeľte veľké porcie do menších nádob, aby ste urýchlili ochladenie. Dodržiavajte pokyny na uskladňovanie čerstvých potravín, ktoré sú uvedené na ich obale a konzumujte (alebo zlikvidujte) potraviny do dátumu uvedeného na obale.

Vyvarujte sa krížovej kontaminácii

  • Nezabudnite si umyť ruky pred prípravou jedla a bezprostredne po manipulácii so surovými potravinami. Na surové mäso a potraviny určené na priamu konzumáciu bez tepelnej úpravy by ste mali používať iné kuchynské potreby a dosky na krájanie.

Udržiavanie hygieny v domácnosti je skvelým krokom ku zníženiu šance na otravu jedlom. Ďalšie informácie o tom, ako môžete udržovať zvyšok svojej domácnosti hygiencky čistý nájdete tu.

Zdroje:

  1. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-store-food-and-leftovers/

NAŠE ZNALOSTI